Il Communionismo (A Treatise About New Kind Of Communes)

 

          ПАРТИЯ НАПУК — МАНИФЕСТ — Извадки!

          (на български)


          От Иванчо Йотата, известен още като Очнави Ататой, Иван Бугаров, Йотабаш Гяурджи, Нострадамус Буладамус, и под други клонинг имена

     [ Забележка: Има три материала за партията НАПУК, които вървят ръка за ръка, Манифест, Програма, и Кодекс; те са свързани един със друг, но са различни, акцентират на разни моменти от дейността на тази уникална партия. ]

     Резюме: Това е началната и най-фундаменталната от тройката статии за партията НАПУК. Тук се обяснява какво означава тя, защо е толкова важна и уникална, какви са основните изисквания за нейните политици, в икономически и социален аспект, и защо тя е задължителна за съвременното разлагащо се капиталистическо общество. Ако на Вас Ви харесва нашето общество в световен мащаб, то можете спокойно да пропуснете тези статии, но в противен случай е по-добре да им хвърлите поглед.

          0. Въведение

     Идеята за тази партия възникна в главата ми на фона на нашите български суматохи и бъркотии в икономически, и най-вече политически и социален (по-скоро несоциален) аспекти, където аз си казах: я да взема да измисля една такава партия дето да не прилича на никоя друга, да е различна от всички възможни (и невъзможни) партии, да е, тъй да се каже, против всяка една от тях, и да действува напук на всички тях, което име звучи достатъчно добре на всички езици (предполагам, че и на хинду, китайски, унгарски, ескимоски, и т.н.). И етимологията на думата е смешна (даже и за българите), защото представката "на" тук означава по-скоро "напротив", а корена "пук-" е някакво пукане, щракане, пращене, но в преносен смисъл е точно руското "пукать", което не значи баш пукам, ами изпускам газове! Е, това не е известно масово, мисля си, на българите, но аз съм правил етимологични проучвания и мога да цитирам няколко чужди думички, като споменатата руска дума, сръбското "пуцам" в същия смисъл (и в нашия и в руския), после старо-гръцкото perdeo като същото нещо, и така нататък — понеже думата е звукоподражателна — до санскрита, където тази активност (защото това е активност, нали?) се наричала 'прдь' (и в единични кавички аз обикновено слагам произношението на думата). Тоест, на мене хич не ми дреме (за да не използувам пак този корен) за другите партии (I don't give a damn, по английски), тази моя партия ще бъде най-уникалната от всички уникални партии, тъй да се каже unucum uniquorum на (моя) латински.
     Обаче аз не съм такъв човек, че да измислям парадоксални идеи само заради кудоша, майтапи може да има, но идеите трябва да ся здрави и полезни. Следователно аз започвам не с отричането на експлоатацията а с нейното приемане, само че я правя по-апетитна, по-лесно "храносмилателна" за експлоатираните маси. После аз добавям някои комунистически идеи, можете да сте сигурни, но които са такива, че самите комунисти (ако някъде са останали още, да речем, в Китай) не биха ги приели (защото те отричат експлоатацията, както знаете). После аз слагам всичко това в обкръжението на съвременните компютри или бизнес машини, с възможности да наблюдават практически всичко. После стигам до един нов начин за пенсиониране от много ранна възраст, да речем, след 12! После измислям специална категория социални продукти, които трябва да е възможно някак да се дотират от държавата, защото само да се завишават цените чрез данъци и акцизи не е правилен начин на действие за бедните страни. И аз правя груби пресмятания на тези неща. И освен това аз, независимо от това, че съм атеист, привличам различни религии за потвърждаване правотата на моите предложения. И също се грижа еднакво добре, както за богатите, така и за бедните, аз не настоявам на това, че бедните хора трябва да изчезнат от лицето на Земята, но все пак има разлика между беден човек сега и по времето на фараоните, аз просто се грижа за експлоатацията, защото не всеки може да се само-експлоатира (като мен, например). И така нататък.
     И после, превъртайки тази идея няколко нощи в главата си, аз стигнах до извода, че тя, действително, е много интересна, даже не търпяща отлагане в тези дни на несвършваща икономическа криза в световен мащаб. Това може да даде възможност да се оживи икономиката, да се намери смисъл в живота на много хора, поне в продължение на няколко поколения. И предвид на немалкия обем на статиите аз реших да ги разбия на три части, Манифест, Програма, и Кодекс на тази уникална партия, призвана да стане ... гробокопач на всички партии, в името на по-добър живот и щастлива експлоатация на хората, защитавайки правото на всеки да бъде експлоатиран! Таке че, хайде да започвам.

...

     06. 2018, София, България

 


Сконвертировано и опубликовано на http://SamoLit.com/

Рейтинг@Mail.ru